Balenciaga

Cristobal Balenciaga Eizaguirre egy spanyol-baszk divattervező a neves divatház alapítója. Balenciaga egyike azon híressé vált tervezőknek, aki a saját tervei alapján készítette el első modelljeit. A tervezőt még Christian Dior is 'mindegyikünk mestere'-ként emlegette. Ultramodern, nőies vonalak jellemzik az irányvonalat, amelynek első üzletét Cristóbal 1914-ben nyitotta meg San Sebastian városában, Spanyolországban. A királyi családot is ő öltöztette, de mikor a spanyol polgárháború miatt be kellett zárnia butikjait, vonakodva bár, de Párizsba költözött.

1937-ben nyitotta meg divatházát az Avenue George V-n, és szinte azonnal ismert lett, bár igazán népszerűvé csak a háborút követő években vált. 1951-ben átalakította a női vonalakat; kiszélesítette a ruhák vállait, és vékonyra szabta a derekukat. Ezáltal egy különleges formát hozott létre. 1955-ben megalkotta a tunikát, amelyből később az ingruha született, 1958-ban. 1957-ben megjelentek nála a felfújt, léggömszerű szoknyák, a mell alatt szűkített babydollok, a selyemgubószerű kabátok és a zsákruhák. 1959-ben munkája kiteljesedett Empire vonalában, ahol magasított derekú öltözékei kimonókhoz hasonlítottak. Kreációival nőknek új, gyönyörű körvonalat adott, ami népszerűségét jelentős mértékben növelte. 1968-ban hagyta el Cristobal a divatházat, ami manapság már a Gucci Csoport tagjaként létezik. A női, valamint a férfi vonalat Nicolas Ghesquière tervezi.

A ház első parfümje 1947-ben jelent meg, ez volt a Le Dix. Az azóta eltelt évtizedekben számos új parfümöt dobtak piacra, olyan híres parfümőrök közreműködésével, mint Domitille Bertier, Olivier Polge, Gerard Anthony, Jacques Jantzen, Olivier Gillotin, Christophe Raynaud, Jean-Christophe Herault, Germaine Cellier, Francoise Caron és Dominique Preyssas.